Szénhidrogén bázisú szennyeződések enzimatikus lebontása és bioindikálása

GOP-2011-1.1.1 Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása

A kutatási tevékenységet egy háromtagú konzorcium végzi. A konzorciumvezető a budapesti székhelyű Elgoscar-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft., a partnercégek a gyöngyösoroszi Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft., valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Kémiai Intézete. A projekt célja egy úgynevezett bioindikációs protokoll kifejlesztése, amiben egyrészt egy olyan speciális szénhidrogénbontó enzimet fejlesztenek ki, amely a földtani közeget ért változó összetételű szénhidrogén szennyeződéseket széndioxiddá, vízzé és szervetlen sókká alakítja át; másrészt a növények válaszreakcióit vizsgálják a különböző típusú szennyező anyagokra.

A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjából valamint a Magyar Köztársaság központi költségvetéséből származó pénzügyi forrásokat is igénybe véve, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Operatív Program GOP-2011-1.1.1 konstrukció keretében fog megvalósulni. A projekt teljes futamideje 2 év, amiben az ipari kutatás mellett kísérleti fejlesztéssel történik majd a biokémiai kármentesítési technológiák kidolgozása.

A kutatás-fejlesztés újdonságtartalma, hogy amíg a jelenleg alkalmazott kármentesítési technológiáknál a szennyezett talaj, talajvíz tisztítása rezisztens baktériumok kiválasztásával és felszaporításával vagy a génmódosított, a helyi mikroflórától, -faunától idegen baktériumok gyártásával és a szennyezett talajba juttatásával történik, addig mi a természetnek a szerves szennyeződésekre adott válaszreakcióit vizsgálva, és a válaszreakciók során termelt, a szennyezőanyagokat átalakító, lebontó ellenanyagok kinyerésével, és ezek szelektív felhasználásával érjük el, hogy a talajt és a talajvizet károsító szerves szennyeződések maradéktalanul lebomoljanak.

További előnye a természetes, helyi reakciók során generált enzimek használatának a rendkívül nagy szelektivitása, ami azt jelenti, hogy nem csak egy meghatározott reakciót „támogatnak”, így kizárható például, hogy a halogénezett alifás szénhidrogénekből a lebontandó anyagnál sokkal toxikusabb pl. vinilklorid képződjön. A tisztításkor használt enzimek mint a fehérjék lebomlanak, biodegradációval átalakulnak, így jelenlétükkel nem terhelik a természetes környezetet.

Támogató: 
Nemzeti fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.)
Közreműködő szervezet: 
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Kedvezményezett: 
ELGOSCAR-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft.
Nyugat-magyarországi Egyetem Kémiai Intézete
BIOCENTRUM Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft.
Magyarország megújul